SMAD
15 år - vertikalprovning Highland Park
Efter drygt två års
förberedelser var det äntligen dags att fira SMAD:s 15-års jubileum lördag 21
april 2012. T.ex. tackade Martin Markvardsen ja 20 april 2010 till att komma och
leda provningen. Ett antal månader senare började han undra vilket år som
gällde. Extremt tidigt som vi bokade provningen. Men till en början visste vi
inte hur vi skulle få tag på 15 olika destilleributeljeringar från Highland
Park eftersom så många inte fanns tillgängliga på marknaden. Men genom den
långa framförhållningen så löste det sig utan några större problem. Provningen
planerades för 186 deltagare redan från början och endast för medlemmar samt
deltagande på plats. Inga miniatyrer erbjöds denna gång. Liksom vid
10-årsjubiléet så var det ett paket som erbjöds, provning och mat, och till ett
förmånligt pris.
Så småningom fick vi
också OK från Gerry Tosh att även han skulle komma. Men genom att han ändrade
arbetsuppgift från Global Brand Ambassador till Market Manager så var det andra
engagemang som omöjliggjorde ett deltagande. I stället flög hans efterträdare
Daryl Haldane från Skottland för att vara med och
leda jubileumsprovningen tillsammans med Martin. Från Maxxium Sverige deltog
dessutom Anneli Sjöblom, Mats Jansson och Joakim Leijon. Även vår meste provningsledare, Janne Groth, deltog som
specialinbjuden gäst.
För att väcka
intresset så informerades vid flera tillfällen om provningens innehåll m.m. Så
här i efterhand så får man väl säga att vår marknadsföring av evenemanget
lyckades väldigt bra. Inom knappt tre dygn var alla platser bokade till den
största provningen betr. deltagarantal i SMAD:s historia. Martin Markvardsen
berättade också att detta var den största Highland Park-provning
som han kände till (antal deltagare x antal whisky). Något som kändes extra
stimulerande för oss i styrelsen. Det finns ingen provning som har innehållit i
närheten av så mycket förberedelse som den här provningen. Det visade sig sedan
också vid provningen att allt förflöt utan missöden. I ett tidigt skede
diskuterades hur vi skall hantera så många glas och om det krävs diskning i
halvtid och upphällning av resterande whisky. En tidsödande process. Men med
hjälp av Munskänkarna Borlänge och Avesta Whiskysällskap så kunde få fram erforderliga närmare 3000 glas.
Kl. 09.00 samlades
styrelsen plus ytterligare några medhjälpare för att förbereda provningen och
där den stora uppgiften naturligtvis var att hälla upp och ställa ut alla
whisky. Naturligtvis hade Henric Madsen designat underlägg speciellt anpassade
till provningen. Dessutom hade ett litet PM tagits fram som med några ord
beskriver varje whisky. Dessutom lades en broschyr från Highland Park vid varje
provningsplats.
Framåt 12.30 började
de första medlemmarna anlända och möttes då bl.a. av en entréwhisky, Highland
Park 1998. Innan dörrarna öppnades kl. 13.15 var kön lång och trängseln stor i Domnarvsgårdens entréhall. Många som ville vara i tid för
att få en bra plats? Insläpp och lottförsäljning fungerade smidigt och på
utsatt tid, kl. 14.00, kunde ordförande Anders hälsa välkommen.
Martin och Daryl
lotsade oss sedan genom flight 1 och de sju HP som ingick. Dom berättade lite
om Orkney´s historia, tillverkningen hos HP och
presenterade resp. whisky. I pausen mellan flighterna serverades kaffe och
resterande lotter såldes slut. Totalt såldes 1600 lotter - med god marginal
nytt rekord. Efter pausen presenterade Anders våra gäster samt överräckte ett
diplom till Joakim Leijon för Årets malt 2011 - Laphroaig 25yo buteljerad 2011.
I flight 2 med åtta HP fortsatte Martin och Daryl sin presentation. Jag och
flera med mig reagerade med fascination över att det var så tyst i lokalen även
mot slutet av provningen. Whiskyn och föredragshållarna fångade tydligen all uppmärksamhet
från auditoriet. Provningsledarna avtackades med varma applåder och på
traditionsenligt sätt även med dalahästar modell större. Samt naturligtvis
varsin SMAD-keps. Bernt höll också ett litet
jubileumstal där några milstolpar i SMAD:s utveckling presenterades.
Är en fantastisk
upplevelse när man får möjlighet att prova olika buteljeringar från ett
destilleri som i det här fallet Highland Park. Det är då man verkligen märker
skillnaderna och hur fatkompositionen ger olika karaktär. Det som för mig var
mest överraskande var, att det hade använts amerikansk ek i så många av dagens
whisky. Min huvudsakliga erfarenhet sedan tidigare är, att den europeiska eken
är dominerande i Highland Park. Men här kom den kunskapen på skam då det visade
sig att amerikansk ek med sin vanilj var vanligare än den europeiska. Man lär
så länge man lever.
Eftersom såväl
provning som middag genomfördes i samma lokal, källaren på Domnarvsgården, så
krävdes en längre paus för duka om. Nu blev det äntligen tillåtet för deltagarna
att köpa av den jubileumsöl som tagits fram till den
här dagen. En öl som verkade falla många i smaken. Anders hade också gjort i
ordning en tipspromenad så att medlemmarna "tvingades" gå ut och
insupa lite frisk luft. När tipslappen lämnades in så erhöll resp. medlem en
liten överraskningspresent - en t-shirt som tagits fram speciellt för
provningen och med rockstjärne-t-shirt som förebild.
I stället för turnéplan på ryggen så fanns här en förteckning på alla whisky
som var med i provningen och i den turordning som de provades. Eftersom styrelsemedlemmarna bar t-shirten
redan under provningen så hade intresset väckts hos många deltagare som också
ville ha en likadan.
Vad vore ett jubileum
utan säckpipa? Vi hade lyckats engagera en säckpipeblåsare från Stockholm som
spelade före provningen, i pauserna och i samband med middagen. Vilket härligt
instrument! Ger riktiga Skottlandsvibbar.
Till middagen anslöt
även några respektive så att vi var 200 personer som avnjöt en härlig middag.
Hans Sundquist från Avesta Whiskysällskap förärade SMAD en liten gåva med
anledning av de 15 åren - deras present till gäster, nämligen en mörksugga.
Framåt kl. 23 vandrade många nöjda gäster hemåt (och styrelsen drog en suck av
lättnad när nu allt var överståndet) och med vetskapen om att whisky för drygt 140.000 kr hade avnjutits.
Även våra
provningsledare var helnöjda med tillställningen och förmånen att få komma och
leda provningen. Så här skriver dom i mail efter
provningen.
Först Martin Markvardsen: It was one of the greatest event
in my time with Highland Park. The people that participated made the
anniversary truly an evening to remember. Thank you once again for inviting
Highland Park for this event it was a true and great honour
to be there. hope to see you and all members again
soon.
Daryl Haldane: I had an amazing time and it was
a privilege to be part of your celebrations!! I look forward to my next trip to
Borlange.
Följande whisky provades, glas
1-7 i flight 1 och glas 8-15 i flight 2.
Glas 1: Highland Park 12yo,
40%, 399 kr
Glas 2: Highland Park Leif Eriksson, 40%, 559
kr
Glas 3: Highland Park
1994, 40%, 559 kr
Glas 4: Highland Park
18yo, 43%, 589 kr
Glas 5: Highland Park
1990, 43%, 636 kr
Glas 6: Highland Park
21yo, 47,5%, 1490 kr
Glas 7: Highland Park
25yo, 48,1%, 1995 kr
Glas 8: Highland Park
15yo/1994-2009 Earl Magnus Ed. 1, 52,6%, 1049 kr
Glas 9: Highland Park
12yo/1998-2010 Saint Magnus Ed. 2, 55%, 1049 kr
Glas 10: Highland Park
18yo/1993-2011 Earl Haakon Ed. 3, 54,9%, 1730 kr
Glas 11: Highland Park
16yo Thor Edition 1, 52,1%, 1295 kr
Glas 12: Highland Park
30yo, 48,1%, 3495 kr
Glas 13: Highland Park
1978/2011, 47,8%, 2850 kr
Glas 14: Highland Park
37yo/1973-2010, 50,6%, 5500 kr
Glas 15: Highland Park 40yo, 48,3%, 11995 kr
De tre pallplatserna belades av följade HP:
Guld: 40yo
Silver: 1973
Brons: 30yo
Det underlägg
vi använde som PDF
Provningsnoteringar
Highland Park 12yo,
40%
Färg: Guldfärgad
Doft: Russintoner, aningen ungdomlig,
honungstoner
Smak: Sötma, kryddig, röktoner
Eftersmak: Röktoner, sötma, russintoner, aning
fattoner
Poäng: 80
Highland
Park Leif Eriksson, 40%
Färg: Guldfärgad
Doft: Vaniljtoner, mogna äpplen
Smak: Sötma, honung, russin, vanilj
Eftersmak: MeVanilj, kryddig, sötma,
chokladtoner kommer efter någon minut
Poäng: 82
Highland Park 1994, 40%
Färg: Guldfärgad
Doft: Kryddtoner, knuten, aning frukttoner
Smak: Vaniljtoner, oljig, lite frukt
Eftersmak: Aning fat, vanilj, lite torkad frukt, aning choklad
Poäng: 83
Highland Park 18yo, 43%
Färg: Mörk guld
Doft: Torkad frukt, fattoner
Smak: Torkad frukt, kryddig, sötma
Eftersmak: Fattoner, torkad frukt, torr, honungstoner, lite choklad
Poäng: 87
Highland Park 1990, 43%
Färg: Mörk guld
Doft: Citrustoner, frisk, äpple
Smak: Aning lätt, kryddtoner
Eftersmak: Aning fat, äpple/frukt
Poäng: 85
Highland Park 21yo, 47,5%
Färg: Mörk guld
Doft: Lite torkad frukt, vaniljtoner, röktoner
Smak: Fyllig, vanilj, fattoner
Eftersmak: Vanilj, söt, lite russin, lång
Poäng: 89
Highland Park 25yo, 48,1%
Färg: Bärnsten
Doft: Torkad frukt, stor, fattoner
Smak: Torkad frukt, mycket sherry, fattoner
Eftersmak: Lång med mycket torkad frukt, chokladtoner
Poäng: 92
Highland Park 15yo/1994-2009 Earl Magnus
Edition 1, 52,6%
Färg: Ljus bärnsten
Doft: Vaniljtoner, lite torkad frukt, äppeltoner
Smak: Sötma, vanilj, aning fat
Eftersmak: Vanilj, vaniljsötma
Poäng: 87
Highland Park 12yo/1998-2010 Saint Magnus
Edition 2, 55%
Färg: Bärnsten
Doft: Röktoner, vaniljtoner, lite russin
Smak: Sötma, vanilj, lite fat
Eftersmak: Söt, vanilj, äpplig
Poäng: 85
Highland Park 18yo/1993-2011 Earl Haakon
Edition 3, 54,9%
Färg: Bärnsten
Doft: Torkad frukt, aning vanilj och fat
Smak: Torkad frukt, sötma
Eftersmak: Söt, vaniljtoner, russin
Poäng: 90
Highland Park 16yo Thor Edition 1 Valhalla
Collection, 52,1%
Färg: Mörk guld
Doft: Vaniljtoner, äpplig
Smak: Vanilj, lite torkad frukt, sötmatoner
Eftersmak: Vaniljsötma, vanilj, lite russin
Poäng: 84
Highland Park 30yo, 48,1%
Färg: Bärnsten
Doft: Stor, torkad frukt
Smak: Söt, mycket torkad frukt, fattoner, "krämig"
Eftersmak: Choklad, torkad frukt, lång
Poäng: 94
Highland Park 1978/2011, 47,8%
Färg: Bärnsten
Doft: Lite knuten, vaniljtoner?,
äpple
Smak: Fruktig, vanilj, sötmatoner
Eftersmak: Vaniljtoner, fattoner
Poäng: 90
Highland Park 37yo/1973-2010,
50,6%
Färg: Bärnsten
Doft: Måttlig, aning vanilj
Smak: Fyllig, vaniljtoner, lite torkad frukt
Eftersmak: Vaniljtoner, kryddig-kryddpeppar, lite choklad kommer så
småningom
Poäng: 90
Highland Park 40yo, 48,3%
Färg: Bärnsten
Doft: Torkad frukt, fattoner
Smak: Mycket torkad frukt, sötmatoner, fattoner
Eftersmak: Torkad frukt, sötma, aning fat, lång, lite vanilj
Poäng: 93
Provningsnoteringar Per Eriksson
Highland Park 12yo,
40%
Doft: Sötma, honung godis, kola
Smak: Äpplen, lätt rö, lite honung,
godis, ungdom
Eftersmak: Äpplen, lätt rök, sötma
Poäng: 82
Highland
Park Leif Eriksson, 40%
Doft: Sötma, ung, äpplen, lite bitter,
lite ek
Smak: Mjuk, choklad, godis, citrus,
kryddor
Eftersmak: Mjuk, choklad, godis, citrus, kryddor
Poäng: 85
Highland Park 1994, 40%
Doft: Honung, lätt rökton, frukter, lite sherry
Smak: Lätt rök, choklad, kryddor, godis
Eftersmak: Choklad, lätt rök
Poäng: 86
Highland Park 18yo, 43%
Doft: Citrus, honung, godis, sötma, choklad, lätt ek
Smak: Honung, choklad, lätt ek, lite rök
Eftersmak: Choklad ek godis, kryddor
Poäng: 87
Highland Park 1990, 43%
Doft: Honung, sötma, lätt citrus, lätt ek, kryddor
Smak: Citrus, choklad, lätt ek, kryddor
Eftersmak: Honung godis, kryddor, lätt ek
Poäng: 88
Highland Park 21yo, 47,5%
Doft: Fin sötma, lätt honung, lite ek, lätt touch av
taniner, lite spritig
Smak: Ek, choklad, godis, kryddor, sherry, frukt
Eftersmak: Sherry, torkad frukt, choklad
Poäng: 91
Highland Park 25yo, 48,1%
Doft: Ek, choklad godis, lätt sherry, frukter, citrus
Smak: Ek choklad, nötter, taniner, godis, komplex
Eftersmak: Godis, frukt, choklad, ek taniner
Poäng: 92
Highland Park 15yo/1994-2009 Earl Magnus
Edition 1, 52,6%
Doft: Sötma, lätt spritig, lite rök, honung, citrus,
kryddor
Smak: Sötma, choklad, kryddor, ek, vanilj
Eftersmak: Sek, ljus choklad, kryddor, ek vanilj
Poäng: 89
Highland Park 12yo/1998-2010 Saint Magnus
Edition 2, 55%
Doft: Lätt rök, äpplen, ung, kryddor, sherry
Smak: Rök, kryddor, peppar, sälta, ek, läder
Eftersmak: Sälta, ek, rök, kryddor
Poäng: 87
Highland Park 18yo/1993-2011 Earl Haakon
Edition 3, 54,9%
Doft: Lätt ek, honung, godis, frukter, kryddor, torr,
choklad, vanilj
Smak: Vanilj, lätt rök, godis, kryddor, sälta, kakao
Eftersmak: Rök, choklad, kryddor, lite ek
Poäng: 90
Highland Park 16yo Thor Edition 1 Valhalla
Collection, 52,1%
Doft: Frukt, lätt rök, ek, choklad
Smak: Choklad, ek, rök, vanilj, sötma
Eftersmak: Bär, godis, ek, lite rök, lång
Poäng: 91
Highland Park 30yo, 48,1%
Doft: Ek, choklad, komplex, taniner, frukt, fikon, dadlar,
sherry toner
Smak: Choklad, honung, apelsin, persika, ek, frukter, godis,
komplex, gräddkola
Eftersmak: Ek, frukter, kryddor, godis
Poäng: 93
Highland Park 1978/2011, 47,8%
Doft: Frukt, ek, choklad, sötma, godis, torkad frukt,
honung, sherrytoner, vanilj
Smak: Choklad, godis, ek, honung, sötma, vanilj
Eftersmak: Ek, vanilj, choklad, godis, lång
Poäng: 94
Highland Park 37yo/1973-2010,
50,6%
Doft: Mjuk, choklad, ek, sherry, torkad frukt, godis,
komplex, tropisk frukt
Smak: Ek, choklad, nötter, gräddkola, komplex
Eftersmak: Ek, frukter, choklad, godis, mycket lång
Poäng: 95
Highland Park 40yo, 48,3%
Doft: Ek, ålder, choklad, sherry, taniner, mycket komplex
Smak: Ek, ålder, lite rök, kryddor, citrus, taniner, godis,
enorm
Eftersmak: Ek, ålder, rök, balanserad
Poäng: 96
2012-05-07
Bernt Sjödin